Shirehästar

Shirehästar

Vad kan du om Shirehästar? Med en mankhöjd på mellan 170 och 190 cm är det en riktig jätte men med ett härligt temperament och räknas till en av de lugnaste hästraserna. Rasen fungerar perfekt som draghäst men används mer och mer som ridhäst. Den är känd för sitt godmodiga sätt och fungerar utmärkt i dressyrtävlingar även om det är ovanligt att se dem i dessa sammanhang. Shirehästar tävlar även i körning med vagn och den är trots sin storlek en mycket smidig häst som tar sig fram överallt med lätthet. Den är en perfekt nybörjarhäst och med en Shirehäst har man en trogen vän under en lång tid.

Shirehästar historisk bakgrund

Shirehästar härstammar från England, närmare bestämt landskapet Lincolnshire, och användes från början som krigshäst mycket på grund av sin storlek. De korsades senare med Frieserhästen som togs till England av holländska ingenjörer. Man tror även att rasen har lite fullblod i sig och att det är därifrån deras stolta hållning kommer ifrån. Man har senare avlat fram dagens hästar som idag räknas som den största hästrasen i världen. Shirehästen användes flitigt under en lång tid som draghäst vid varutransporter efter vägarna och även för att transportera gods mellan fabrikerna. När det blev mer vanligt med bilar försvann Shirehästarna från vägarna och användes mer i jordbruket.

Shirehästen är en imponerande hästras som inger respekt mycket på grund av sin storlek och den kan i vuxen ålder ha en mankhöjd från 170 cm med en vikt på runt 1200 kg. Det långsmala huvudet med sina stora ögon och deras vågiga långa man och svans för tankarna till en sagohäst. Shirehästar är perfekta att ha på turridning under längre sträckor då även ovana ryttare klarar av att hantera dem. Deras lugna temperament gör att de fungerar i de flesta sammanhang när det gäller ridning. De kan användas till så mycket mer än att dra ölvagnar som är den vanligaste bilden av hästrasen.

Att äga en Shirehäst

Shirehästar som vagnshästar

Shirehästar är härliga familjemedlemmar och fungerar bra både på skogsturerna och på dressyrbanan. Deras lugna temperament gör att rasen fungerar perfekt som en allroundhäst. Vill man få ut det mesta möjliga av rasen går det bra att köra in den och varva ridning med körning vilket också stimulerar hästen som är en arbetsvillig ras. Äger man en Shirehäst bör man ta vissa saker i beaktande. Vid transporter krävs ofta en större hästtransport och det gäller att man har en bil som klarar av vikten och har en dragkapacitet på minst två ton. Hovarna kräver större skor än genomsnittet så det kan vara bra att ha några extra på lager hemma.

Shirehästar och deras storlek innebär att man måste ha större boxar än genomsnittet och man måste även ofta ta upp en större dörr så de inte fastnar på väg in och ut ur stallet. Hagarna bör vara väl tilltagna och hästar i den storleken kräver plats oavsett var de befinner sig. Det kan vara knepigt att få tag på utrustning som passar. Sadel, träns och selar för körning måste specialbeställas och kostar mer än till en häst av mindre storlek. Shirehästens hovar är ofta utsatt för skador som sprickor och de får småskador på grund av storleken. Shirehästar äter upp till 15 kg foder per dag och ska helst ha grovfoder med mineraler då kraftfoder är mindre bra för dem. Man får se upp så de inte blir överviktiga och se till att de får mycket motion.

Shirehästen, en lugn vänlig hästras

Shirehästar har inte varit så vanliga i Sverige tidigare en blivit mer och mer populära och fler har börjat avla på dem. De finns fortfarande i stor omfattning England och är en mycket populär hästras. En av de största av Shirehästar genom tiderna var Sampson, han föddes i Bedfordshire England år 1846 och ägdes av en man vid namn Thomas Cleaver. Sampson var betydligt större än genomsnittet för en Shirehäst med sina 2.19 meter i mankhöjd och han vägde drygt 1.5 ton. Trots att Shirehästen är väldigt stor ger den ett intryck av att vara slankare och smidigare än andra kallblodshästar som ardenner och percheronhästen. Det är en respektingivande hästras med ett mycket trevligt lynne.