Skottland

Skottland

Skottland är ett underbart resmål

Skottland är en del av Storbritannien och ligger på den norra delen av huvudön på de brittiska öarna. Landet är omgivet av Atlanten och här bor det ungefär fem miljoner invånare. I huvudstaden Edinburgh bor en halv miljon invånare. Den största staden är Glasgow. I och runt dessa två städer lever den största delen av landets befolkning. Vad talar man för språk i Skottland? De flesta pratar skotsk-engelska, som är en dialekt av engelskan. Lallands eller Scots som det även kallas är en äldre variant av den engelska dialekten, och talas mycket runt Glasgow och Edinburgh. En liten del av befolkningen pratar Gaeliska.

Skottland har en underbar natur

Skottland har en mycket vacker natur. Landet är indelat i två delar, det vill säga i Högländerna, i norr och väst och Lågländerna, i söder och öst. I högländerna finns en mer bergig yta bestående av ängar och sjöar. Här ligger sjön Loch Ness, som är ett stort turistmål. I den här delen av landet finns även det högsta berget i Storbritannien, Ben Nevis. Låglandet har en plattare yta och här bor den största delen av befolkningen. Många turister besöker landet varje år, de flesta kommer för den vackra naturens skull och för att besöka de historiska sevärdheterna. Klimatet i landet är milt på grund av golfströmmen.

Förutom den underbara naturen kommer många till Skottland för sevärdheterna skull. I det skotska höglandet finns många slott. Ett av de mest besökta slotten i landet är slottet Glamis, som ser ut som ett sagoboksslott. Slottet har 120 rum och här har många kungligheter bott under åren. Ett helt annorlunda slott är Dunnottar, utanför Stonehaven. Det är en fästning på en klippkant, omringat av branta stup. I landet finns många museum, som till exempel Nationella museet i Edinburgh, här finns utställningar om landets historia. Museumet Riverside är ett transportmuseum, här kan man bland annat se gamla barnvagnar, cyklar och mopeder. Här finns även riktiga bilar prydda på en vägg.

Hästarna i Skottland

En del av besökarna kommer till Skottland för hästarnas skull. Hit kommer många på ridsemester. Det är en populär ort för hästälskarna. För många är det en dröm att rida i den skotska naturen. Här finns det olika hästraser, bland annat shetlandsponnyn, som är en av världens minsta hästraser. Denna hästras passar alla, barn och vuxna. Clydesdale är en annan hästras som det finns mycket av i landet. Det är en kallblodsshäst som går att rida och även lämpar sig som draghäst. Denna ras har många bra egenskaper, den är bland annat lättlärd och har en enastående elegans. 1975 ansåg man att rasen var utrotningshotad, men den räddades.

Var fick denna hästras sitt namn ifrån? Denna ras har sitt ursprung i Lanarkshire i Skottland. Orten hette tidigare Clydesdale, därför fick rasen detta namn. Clydesdalerasen är en stor och kraftig hästras. Den nutida hästrasen väger mindre än sina föregångare. De flesta Clydesdalehästar har stora vita tecken i huvudet, på magen och på benen. Dessa hästar har ett lugnt temperament, och är den mest framgångsrika av de kraftiga kallbloden. Det är skottarnas motsvarighet till engelsmännens Shirehäst. Under olika perioder har man även korsat dessa två raser.

Flera skäl till att besöka Skottland

Det finns mycket att se och göra i Skottland, för alla åldrar. Man kan uppleva storstadslivet, sevärdheterna och naturen. Att hyra en bil och åka runt i landet är ett bra sätt att få en stor portion av allt. Runtom landsbygden finns det flera charmiga små hotell som alla trivs i. Givetvis finns det bra ställen att bo på även inne i städerna. Att semestra i Skottland kan likna med att gå in i en sagovärld. Man kan åka hit på vandringsresa, ridresa eller weekendresa. Det man inte kan hoppas på är mycket sol, men det gör inte så mycket eftersom det finns så mycket som är värt att se och göra i detta land.