Hästens hälsa i fokus

Hälsa

Hästen är ett fantastiskt djur med en stor personlighet och styrka. I vissa fall är det även ett utmärkt arbetsdjur. Hästens hälsa är alltid en prioritet – det ska du tänka på oavsett om du köper ny utrustning, tränar, rider, ger den foder eller utformar stall för hästen. All form av ridning påverkar hästens hälsa negativt eftersom hästen inte är naturligt skapad för att bli riden på. Det finns flera exempel där hästar dessvärre fått lida på grund av att människan belastat deras ryggar på ett negativt sätt över flera år. Är du hästintresserad och/eller vill arbeta med hästar, så är deras välmående din främsta prioritet. I den här artikeln kan du läsa mer om de viktigaste faktorerna gällande hästars välmående.

Hälsa – Det här ska du tänka på

Med en ryttare på ryggen, ökar belastningen självklart på hästens hovar, men även rörelserna i kotled och ben påverkas. Sträckningen i ryggen ökar dessutom vilket är en förklaring till att så kallade ”kissing spines” blir ett problem för deras hälsa först när en häst blir riden. Liksidighet under ridning påverkar balansen för hästen, men även när man kliver upp eller ner från ryggen vilket, i de flesta fall, sker på hästens vänstra sida. En ensidig belastning blir inte hållbar för hästens hälsa i det långa loppet. Många ryttare tänker inte heller på hur hårt de håller i tyglarna. De flesta ryttare håller ett hårdare tag i högertygeln, och kraften kunde i många fall uppgå till tio kilo enligt studier gjorda på erfarna ryttare på Grand Prix-nivå.

Tryckmätningsvojlock är ett bra verktyg för att mäta vilken sadel som passar för hästen och ryttaren. Men det är under förutsättning att den också testas under rörelse då det har visat sig att maxbelastningen från sadeln är dubbelt så hög i galopp som under trav. Bra att veta är att man inte kan påverka viktbalansen mer än cirka sju procent oavsett vilken ridstil man har. Den främsta belastningen kommer alltid att ligga på frambenen och bör därför tas i anspråk när man tränar hästen. Upprepade belastningar kommer att påverka hästens hälsa negativt genom små skador på cellnivå. Därför är det viktigt att hästen får tid för återhämtning för att inte få kroniska skador på lång sikt.

Utfordring för hästen

Generna går inte att påverka. Forskning från SLU visat att övervikt hos hästar är svår att hantera via utfodring. Den mest framgångsrika metoden för viktminskning för en häst, är därför genom ändring av träningsupplägg. Forskaren Anna Jansson säger att hästens hälsa och träning påverkar hästen mer än vad utfodring gör. Många tror tyvärr att utfodringen är lösningen, och försummar de andra delarna. Oftast är det grus i maskineriet när det gäller hästens välmående eller träning har det visat sig. Och fel utfordring är vanligare än vad man tror. Hela 25% av ridhästarna utfodras på ett sådant sätt att risken för kolik och beteendestörningar ökar. Det beror på okunskap, trots att det finns mycket forskning kring ämnet.

Unghästens hälsa är beroende av en stor näringstillförsel. De växer i en rask takt fram till 18 månaders ålder, och fortsätter sedan att växa fram till treårsåldern. Högkvalitativt grovfoder med mycket protein är därmed det bästa för unghästen. Brist på lysin, en aminosyra och en av byggstenarna, hämmar tillväxten. Som tur är finns lysin nästan överallt, framför allt i gräs. Även kalcium och fosfor i tillräcklig mängd, och med rätt proportioner är viktigt. Dessutom behöver hästar selen, magnesium, salt, a-, d- och e-vitamin. Bra grovfoder är alltså viktigt för hästens hälsa. Hästar som arbetar förlorar snabbt energi vilket man behöver ersätta med något annat. Energikällorna i hästens foder är, precis som för oss människor: fett, protein och kolhydrater. För att sätta upp en bra fodergrund måste man titta på vilken typ av prestation hästen utför.

Hästens hälsa går före allt.

Hästens hälsa är grunden

För att kunna få en bra balans mellan hållbarhet och prestationsträning, är det viktigt att man skaffar kunskap om hur olika faktorer påverkar hästens hälsa. Att man sedan införlivar dessa kunskaper i olika träningsupplägg är essentiellt. Man kan se hästens välmående som en pyramid där hälsa utgör grunden, sedan följer träning och sist finns kosten. Viktigt är att låta hästen dricka hur mycket vatten den vill. Förut trodde man att man skulle hindra hästen från att dricka fort, men idag vet man, tack vare forskning, att man kan låta hästen dricka fort utan några problem.

Viktigt är alltså att man tittar på helheten när man ska se till hästens välmående. Det gäller bland annat den utrustning man använder till hästen, utrustningen man själv använder, fodret, stallmiljön, ens sätt att rida och mycket annat. Under våren är det bra att se till att hästen blir vaccinerad, samt att hovarna är i form för att säkerställa bra hälsa.